Introduktion


Hur fungerar tygblöjor?

Principen för tygblöjor är väldigt enkel – en del absorberar vätska och en håller inne (eller ute) fukt. Den absorberande delen består ofta av naturmaterial såsom bomull eller hampa, ibland förekommer även linne. Det finns också andra absorberande material såsom mikrofiber och bambu.

Ytterdelen, skalet, på blöjan består ofta av så kallad PUL. Det är ett tyg med en tunn plastfilm kan man säga. Denna har till uppgift att hålla inne fukten så att kläderna inte blir blöta. Samma princip finns hos engångsblöjor, dess yttersta skikt är vattentätt. Tygblöjans yttersta skikt andas dock till skillnad mot engångsblöjans, vilket gör tygblöjor betydligt snällare mot huden. Många kan skriva under på att barns hud mår mycket bättre i tygblöjor än engångsblöjor. Många BVC och barnläkare rekommenderar tygblöjor av just den anledningen.

Många blöjor har en torrskikt närmast barnets hud, detta för att barnet inte ska känna sig vått efter att det har kissat. Det är olika hur barn reagerar på det blöta, men faktum är att många barn inte reagerar alls. Vissa vill att barnen ska känna att det blir blött, eftersom barnet då kan koppla handling till konsekvens och detta kan underlätta vid potträning. Detta är en smaksak och man får helt enkelt prova sig fram för att se vad som passar en själv.

Det bör också nämnas att man istället för att använda PUL kan använda ull. Ull är ett fantastiskt material men som ytterskikt kräver det en del underhåll och går inte att tvätta som vanliga kläder.

Olika typer av blöjor

Det finns en mängd olika typer av blöjor, vissa består av en del och vissa av flera delar som sätts ihop. Det finns en bra översikt här på sidan, titta på den för att lära dig mer.

Hur ska man göra?

Det är väldigt enkelt. Istället för att kasta blöjorna i soptunnan slänger man in dem i tvättmaskinen.

Bajset kan antingen spolas ner i toaletten eller kastas i en soppåse. I övrigt kan blöjorna ligga i en tvättkorg/påse/hink tills det är dags för tvätt. Vissa väljer att skölja av blöjorna vid blöjbyte med det är inget måste utan där får man göra det som passar en själv.

När blöjorna är torra läggs de ihop så att de är redo att användas vid nästa blöjbyte.

Hur ska man tvätta?

Blöjorna ska tvättas i 60 grader på ett långt program, ett bomullsprogram eller ett baby-program brukar vara bra. Vill man kan man välja till förtvätt eller en extra sköljning på slutet, många väljer till både och. Använder du tygbindor eller menstrosor kan dessa absolut tvättas tillsammans med blöjorna. Tygbindor kan du läsa mer om här.

Efter tvätt är det dags att hänga upp blöjorna på tork. Många tål försiktig tumling men som alltid är det bäst att låta dem hängtorka. När de är torra är de redo att användas igen. Och igen. Och igen.